Naar de hoofdinhoud

Stoepranden met een visuele beperking

Project

Twee stoepranden en een bal, veel meer is er niet nodig voor het klassieke balspel ‘stoepranden’. En met een kleine aanpassing kunnen ook kinderen met een visuele beperking dit spel spelen.

Oranje stoepranden

Bij het NK stoepranden van Jantje Beton worden geen betonnen stoepen gebruikt maar knaloranje kunststof stoepranden (Kerby’s). Een gymleraar van Bartiméus probeerde deze Kerby’s uit tijdens zijn gymles voor leerlingen die slechtziend zijn. Dat was een groot succes want de oranje stoepranden zijn goed zichtbaar. Verder is het speelveld van het spel stoepranden overzichtelijk en gooi je de bal vanaf een vaste positie op een statisch object aan de overkant. Allemaal factoren die het spel geschikt maken voor kinderen met een visuele beperking.

Verslingerd

In 2020 stelde Jantje Beton samen met Bartiméus en Visio stoeprandpakketten beschikbaar voor kinderen met een visuele beperking. In elk pakket zaten een set Kerby’s, een bal, spelinstructies en tips die samen met kinderen met een visuele beperking waren opgesteld. De pakketten werden verspreid op op het speciaal en het reguliere basisonderwijs, met financiering van het programma Klein Geluk van FNO. Maar liefst 600 kinderen met een visuele beperking hebben kennisgemaakt met dit leuke spel. En als je eenmaal aan het stoepranden verslingerd bent, dan blijf je het spelen. Tijdens de gymles, in de pauze of thuis in je eigen straat!  

Ken jij de spelregels al? Spelregels
Meer weten over het NK Stoepranden? Artikel Jantje Beton

Vind meer informatie over samenspelen in onze bieb

De Speeltuinbende

Project

De Speeltuinbende is een actieve club van stoere kinderen met en zonder beperking, iedereen is …

Lees meer

Play to Move

Project

Hoe motiveer je kinderen om buiten te gaan spelen en te bewegen? Bijvoorbeeld door aan te sluiten …

Lees meer

EMB Speelbox

Project

De EMB Speelbox is een initiatief van Ik ga EMB!, in samenwerking met Stichting het Gehandicapte …

Lees meer