Naar de hoofdinhoud

Landelijke Dag van Kinderburgemeesters

Nieuws 24 March 2022 door SamenSpeelNetwerk

Op zaterdag 19 maart kwamen 60 kinderburgemeesters en hun begeleiders bij elkaar in Madurodam om te praten over samen spelen en samen leven, over veilig naar school fietsen, gelijkwaardige kansen voor alle kinderen en de zorg voor onze aarde.

Foto: Dirk Hol

De Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters in Madurodam

Het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters organiseert jaarlijks de Landelijke Dag van Kinderburgemeesters. Op die dag zijn alle kinderburgemeesters en hun begeleiders welkom om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en workshops te volgen. Een leuke én leerzame dag voor alle deelnemers!

Dit jaar vond deze dag plaats in Madurodam. Hier kregen de kinderburgemeesters alle gelegenheid om hun ideeën en die van kinderen uit hun omgeving met elkaar te delen. Ook konden zij in gesprek gaan met raadsleden, ambtenaren, wethouders, burgemeesters en vertegenwoordigers van organisaties die voor en met kinderen werken.

Het programma bestond dit jaar uit diverse workshops. Zo was er een workshop door de politieacademie over veilig naar school kunnen fietsen, een workshop over het zorgen voor de aarde en over gelijkwaardige kansen voor kinderen. Ook konden de kinderburgemeesters deelnemen aan een workshop over samen spelen! Bovendien werd er een gezamenlijke actie tegen pesten opgezet.

Meer weten over kinderparticipatie en de kinderburgemeesters? Kinderburgemeesters.nl

Samen Spelen, Samen Leven

Eén van de workshops op deze dag ging over Samen Spelen, Samen Leven. Tijdens de workshop spraken de kinderburgemeesters met elkaar over de kinderen met een handicap in hun eigen omgeving. Het lijkt soms alsof deze kinderen er niet zijn, vaak gaan zij naar een andere school en komen zij niet op dezelfde speel- en sportplekken als de kinderen zonder beperking. Toch kwamen de kinderburgemeesters er met elkaar achter dat er wel kinderen met een handicap in hun gemeente wonen, maar dat de ziekte of beperking niet altijd duidelijk zichtbaar is.

Samen keken de kinderburgemeesters naar onderstaande video en kregen de vraag wat hen opvalt aan het filmpje. Het antwoord? Dat als iedereen zich een beetje aanpast en meehelpt, kinderen met een handicap ook mee kunnen doen! De kinderburgemeesters gaan zich in hun eigen gemeente inzetten voor het belang van samen spelen. Er werden meerdere goede ideeën genoemd zoals het toegankelijk maken van speelplekken en het organiseren van activiteiten voor kinderen met én zonder beperkingen.

De workshop werd gegegeven door Dave Ensberg (Jantje Beton), Henk-Willem Laan (Gehandicapte Kind), Rick Brink (aanjager Samen Spelen) en Michelle Cramwinckel (Jantje Beton).

Bekijk hier een video van de dag AD.nl
Lees hier een interview met een aantal kinderburgemeesters Volkskrant.nl