Naar de hoofdinhoud

Opening ideale inclusieve speelplek

Nieuws 27 May 2024 door SamenSpeelNetwerk

De gemeente Culemborg samen met haar inwoners, ElkWelzijn en het SamenSpeelFonds, hebben een leegstaand veld omgetoverd tot een toonaangevende inclusieve SamenSpeelPlek in de provincie Gelderland.

Culemborg zet hiermee de standaard voor heel Nederland met avontuurlijk, duurzaam en bovenal inclusief samenspelen! Mara (11 jaar), Niki (10 jaar) en Osman Huseyin (9 jaar) kunnen niet wachten tot de opening van Speeleiland Culemborg op 31 mei aanstaande.

Spelen van levensbelang

Samen opgroeien in de buurt is essentieel voor de ontwikkeling van alle kinderen. Helaas zijn nog steeds 9 van de 10 speelplekken (176 gemeenten) in Nederland ontoegankelijk voor kinderen met een beperking. Het SamenSpeelFonds wil dat alle kinderen, met en zonder handicap, samen kunnen spelen en vriendjes kunnen maken in hun eigen buurt.

Ideale inclusieve speelplek

Op Speeleiland Culemborg kunnen vanaf 31 mei álle kinderen – ook Osman Huseyin (met zijn rolstoel) – onbeperkt samenspelen. In een inclusieve speeltuin wordt niet alleen rekening gehouden met de toegankelijkheid van paden en toestellen, maar ook met de verschillende talenten van kinderen. De één kan bijvoorbeeld beter voelen, racen of ontprikkelen dan de ander. De kinderen van de naastgelegen school zijn vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van Speeleiland. Zij gaven aan avonturen te willen beleven, met verstoppen in de wilgentunnel, schommelen, spelen met modder en op de (rolstoel)draaimolen.

Meld je aan voor Inspiratiebijeenkomst aanmelden

Samen Spelen op Tournee

Het SamenSpeelFonds gaat op tournee om inclusieve speelplekken zoals die in Culemborg te promoten voor kinderen met een handicap. De eerste inspiratiebijeenkomst voor o.a. speeltuinen en gemeentes uit de regio vindt plaats in Culemborg op 2 juli, gevolgd door bijeenkomsten in onder andere Franeker en Goes, waar het SamenSpeelFonds ook heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van provinciale inspiratie samenspeelplekken.

Doe mee!

Dankzij het SamenSpeelFonds zijn er in diverse gemeenten in Nederland nieuwe inclusieve speelplekken gerealiseerd. De provinciale inspiratieplekken zijn te vinden in:

  • Franeker: It Mienskipsplak Fugelflecht

  • Leiden: Vogelwijk

  • Nieuw-Vennep: Jeugdland

  • Goes: Overturia

  • Driebergen: Stichting Speeltuinen Driebergen

Wil jij een toegankelijke speelplek in jouw gemeente, maar weet je niet hoe je dit kunt financieren? Bezoek www.samenspeelfonds.nl. Elk kind, in elke gemeente, telt!

Het SamenSpeelFonds, een initiatief van Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind, wordt gesteund door bijdragen van onder andere de Nationale Postcode Loterij, VSB Fonds, Dioraphte en Fonds 1818.