Het traject voor de speeltuin waar nóg meer kinderen - ook met handicap - kunnen spelen bij Jeugdland in Nieuw-Vennep startte 2020. Tijdens rondetafelgesprekken met de gemeente sprak bestuurslid Femke met enthousiaste ouders en kinderen die barstten van ideeën voor een toegankelijke speelplek”.
Hier wil je spelen! Femke Hoogweg
Stel je eens voor twee hectare aan speelpret, een huttendorp, de geasfalteerde skelterbaan. “Hier wil je spelen!”, vertelt Femke enthousiast. Ze vervolgt dat er al best veel kinderen uit het speciaal onderwijs kwamen spelen. Ouders op het terrein was voor 2017 uit den boze. Om meer speelbaar te worden - voor jongere kinderen en kinderen met een beperking - besloten ze de begeleiding van ouders toe te staan.
In 2020 maakte de Gemeente Nieuw-Vennep zich hard voor inclusieve speeltuinen. Onder begeleiding van speelexpert Ilse van de Put legden zij een bezoek af aan Jeugdland. Femke: “We leerden door de bril kijken van iemand met een handicap. Dit was zo’n eyeopener!” Wat haar bijbleef was vooral het belang van de indeling van speeltoestellen, de (kleuren van de) ondergrond, hoe de speeltoren ook interessant wordt (gelijkvloers), voor als je niet kunt klimmen.
Onze goed begaanbare speeltuin gaat veel extra kinderen trekken Femke Hoogweg
Hierna gingen ze aan de slag met de collage van de speeltuinontwerper. En maakten ze maquettes met kinderen uit de buurt. Ook de ouders – waaronder ouders van kinderen met een handicap – dachten mee. Uit de eerste dag – waar kinderen met en zonder handicap samen speelden en gevraagd werden om hun ideeën - volgde dat alle kinderen wilden kliederen met water. Kinderen zonder beperking wilden vooral ook klimmen; hoe hoger hoe beter. De ouders van kinderen met een beperking bedachten een fantasiespel en gaven voorkeur aan een afgesloten stuk, met veel structuur en makkelijk bereikbare speeltoestellen.
“We zijn 22 april officieel weer geopend”, vertelt Femke. “De speelplek is echt zo mooi geworden! De waterspeeltuin met de verharde ondergrond, een fontein met molenstenen waar kinderen met en zonder beperking van het water kunnen genieten, een modderkeuken waar je kunt kliederen met zand en water ook als je in een rolstoel zit. Het is een speeltuin op zich geworden en gaat heel veel extra kinderen trekken.” Ze merken nu al dat er meer kinderen met een beperking komen. Dit heeft er alles mee te maken dat we er nu meer aandacht aan besteden en al meerdere Samenspeel dagen hebben georganiseerd.
Bij Jeugdland zijn ze zo enthousiast dat ze komende winter weer een stuk inclusief willen maken met meer verharde paden, toegankelijke speeltoestellen en structuur. Ook komt er een heuvel waar je met je rolstoel vanaf kunt rijden. Femke wil graag een Speeltuinbende – met stoere kinderen met en zonder beperking uit de buurt, die zich inzetten om speeltuinen toegankelijk te maken - oprichten en samen met hen meer Samenspeel dagen organiseren. Optimistisch eindigt ze: “Eerst weer geld verzamelen om de mooie plannen uit te kunnen voeren.”