“Wat gek dat er geen (rolstoel)toegankelijke speeltuin in ons dorp is!”, wordt geconcludeerd tijdens de eerste actiegroep vergadering om de verouderde en onveilige Speeltuin De Korenbloem helemaal te vernieuwen.
“Gek, omdat er relatief veel mensen met een beperking in en rondom het Friese drop Damwâld, wonen en er speciaal onderwijs is”, vertelt Hilda Merkus (bestuurslid Speeltuinvereniging De Korenbloem).
De aanwezigheid van het Speciaal Onderwijs De Wingerd heeft invloed gehad op hoe Hilda is opgegroeid. Zo kwamen er iedere week tussen twaalf en acht uur een jongen met iets ‘extra’s’ - wat zij liever zegt dan ‘beperking’ – bij haar thuis over de vloer. Ook haar kinderen groeien op temidden van de mensen met iets extra’s.
“Ik zie vanuit ons raam dat de speelplek belangrijk is voor de buurt.” Bestuurslid Hilda Merkus
“Ik kan er erg van genieten om (deze) kinderen een glimlach te geven door ze bijvoorbeeld te duwen op een schommel, en ze zo een goeie dag te bezorgen.” Zoveel zelfs, dat ze de keuze maakte om uit de zakelijke wereld te stappen en te gaan werken als financieel administratief medewerker op een zorgboerderij in de buurt. Hilda’s hart ligt bij die kleinschaligheid, de doelgroep en de dieren.
Gelukkig, hebben ook elf andere gezinnen hart voor de buurt. Samen hebben ze de handen ineengeslagen voor veilig buitenspelen, bewegen en om te kunnen voldoen aan het Speeltuin De Korenbloem regenbooglogo, dat IEDEREEN welkom heet. Wat zeker niet het geval was met de destijds onveilige en ontoegankelijk speelvoorzieningen.
Om hun plan voor een inclusieve speelplek te realiseren, hebben ze wel 50 stichtingen en fondsen benaderd. Van fondsen die zich inzetten voor bewegen tot fondsen die zich hard maken voor kinderen met een beperking, zoals het SamenSpeelFonds. Ook de wijkbewoners hielpen mee, met lege flessenacties, eenmalige giften, e.a. donateursacties.
De bewoners werden ook tijdens het ontwerpproces betrokken. Helaas, door Covid19 niet met de activiteit samen met de brandweer die het actieteam in gedachten had, om veel kinderen en ouders te bereiken. Gelukkig, waren er binnen de 12 actiegezinnen wel voldoende kinderen van verschillende leeftijden. En werden ook kinderen op het voetbalveld gevraagd naar hun top 5 speeltoestellen. De jongere kinderen waren fan van de glijbaan en een winkeltje. De jungle was favoriet bij de oudere kinderen.
De professionals uit het speciaal onderwijs, adviseerden ook speeltoestellen op rolstoelhoogte aan te schaffen, waar je aan kunt voelen om de zintuigen te prikkelen, zoals een voelwand; een rolstoelcarrousel en Nestschommel om in te kunnen snoezelen. Ook tipten zij een goed begaanbare ondergrond en opening in het hek die voldoende groot is om iedereen welkom te heten.
“Ik kan hier nog wel de hele week blijven.” Kind tegen ouder
De veelal natuurlijk speeltoestellen zijn in fasen op de lege speelplek geplaatst en omringd met bomen en heggen. Binnenkort volgt de rolstoelcarrousel. Er komt ook een insectenhotel en Minibieb met Friese en Nederlandse boekjes, die kinderen (o.a. van de nabijgelegen Voedselbank) gratis mogen meenemen. “Of het nu droog is of regent vanuit ons raam, wat uitziet op de speeltuin, zie ik kinderen met een verstandelijke beperking soms wel driekwartier schommelen. Ik zie dat de speelplek een belangrijke toevoeging is voor de buurt.”
Het project is gerealiseerd door Uniek Speelprojecten https://www.uniekspeelprojecten.nl/.