Nicole krijgt nog steeds kippenvel als ze terugdenkt aan het moment dat de jongen (14 jaar) met meervoudige beperking voor het eerst de draaibeweging maakte in zijn rolstoel in de nieuwe rolstoeldraaimolen.
“Ons motto is niet meekijken, maar meespelen!” Nicole Golsteijn-Heijnen
Niemand besefte, dat wat voor andere kinderen normaal is, voor hem – af te lezen aan de enorme lach op zijn gezicht - heel speciaal was. “Hier moeten we als samenleving echt meer voor doen!”, vindt ze.
Zelf voegt ze de daad bij het woord, want speeltuin de Kitskensberg in Roermond is al sinds 2011 bezig met het toegankelijk maken van hun speelruimte voor alle kinderen. “Wij waren de eerste speeltuin in Limburg”, zegt ze trots. Destijds viel het hen op dat hun speelplek minder begaanbaar was voor (sommige) kinderen uit het speciaal onderwijs. De inclusieve aanpak werd gelijk beloond met een certificaat van de landelijke Speeltuinbende; dé club van kinderen met en zonder handicap die adviseert en inspireert om samenspelen voor iedereen mogelijk te maken.
Nicole verzucht: “Helaas vergaan na zoveel jaren de speeltoestellen. We besloten de speeltuin een nieuwe impuls te geven”. Het SamenSpeelFonds heeft de tweede fase meegefinancierd.”
“Inclusiviteit moeten we als samenleving echt meer voor doen!” Nicole Golsteijn-Heijnen
Hoe ziet de toegankelijke speeltuin 2.0 eruit? Volgens de kinderen is de rolstoelcarrousel absoluut de grote hit. Ook de invalideschommel vinden ze fantastisch. Met het unieke waterspel staan kinderen ‘aan het roer’ als ze het watertraject in gang zetten. Op de inclusieve verkeerstuin met blindegeleidepad zijn fietsjes in alle soorten en maten waar iedereen iets mee kan. Ook kunnen kinderen zonder beperking ervaren hoe het is als je visueel beperkt bent. Zo komen kinderen jong in aanraking met elkaars situatie en krijgen meer begrip voor elkaar. Bij de rolstoeltrampoline is het nog even zoeken, hoe het best te gebruiken met al die verschillende rolstoelen.
“Inclusief spelen is nog te vaak alleen meekijken”, vindt Nicole. Het motto van speeltuin Kitskensberg is niet meekijken, maar meespelen. Hoe ze dat voor elkaar kregen? In nauw contact met de Herman Broodschool en oudervereniging Kindertraum uit Duitsland. Samen met hen werken ze aan het verwezenlijken van de wensen en behoeften van kinderen in hun speeltuin. Ze voegt toe: “Dat hoeft niet altijd ingewikkeld of duur te zijn.” Zo adviseerden de kinderen van Kindertraum bijvoorbeeld dat het zeeppompje op het invalidentoilet te hoog hing, dat werd meteen opgelost door onze vrijwilliger. Ook ontwikkelden ze samen een rolstoelvriendelijke picknicktafel. Zo kunnen gezinnen samen heerlijk picknicken in de speeltuin. “Dan worden we pas echt blij, als we zien dat ieder gezin bij ons terecht kan”, besluit ze lachend.