Naar de hoofdinhoud

Samenspel, samenwerking en samenleving

Eiland van Hein

Iets voor anderen betekenen, dat is wat Hans en zijn team heeft gedreven een nagenoeg verlaten plek om te toveren tot een recreatieterrein waar iedereen, ook kinderen met een beperking kan genieten. Nu dankzij een slimme sponsoractie ook mét inclusieve SamenSpeelPlek.

Met mijn werk waarde creëren voor de maatschappij beschouw ik als winst. Hans Smit

Doorzettingsvermogen

Met een commerciële achtergrond en een netwerk van vrienden en ondernemers wordt het verwaarloosde terrein aan Heinoomsvaart vanaf eind 2019 met veel doorzettingsvermogen uiteindelijk opgewaardeerd tot een recreatie eiland met een recreatiegebouw dat in 2022 haar deuren opende.  

Speeltuin met boter kaas en eieren

Touristische trekpleister

Op Eiland van Hein kunnen zowel mensen uit de buurt als dagjesmensen uit de regio komen zwemmen, vissen of op andere manieren recreëren. Meest bijzonder? De ontwikkelingen en projecten zijn voornamelijk tot stand gekomen met de hulp van vrijwilligers. Stichting van Hein heeft maar één betaalde kracht in dienst en dat is Brenda van Geresteyn uit Wilnis. Zij zorgt vanuit het centrale recreatiegebouw Huis van Hein dat alles op rolletjes loopt, onder meer de horeca, activiteiten, verhuur van sloepen en sups. 

Verbinding in het Groene hart 

En dat is nodig, want de in februari 2021 opgerichte Stichting van Hein trekt in 2022 al enkele duizenden bezoekers naar haar eiland. Geen wonder, want de recreatieplek in het buitengebied van Wilnis (gemeente De Ronde Venen) vormt een toeristisch knooppunt in het Groene Hart en is met elk vervoer dankzij de bewegwijzerde wandel-boot- en fietsroutes bereikbaar voor iedereen. Daarnaast worden er tal van activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen van 7-12 jaar, onder begeleiding van Tessa Liesveld, op avontuur bij Ravotten bij Hein; een Picknickfestival; Cultuurevent Klink-Klaar en yogalessen. Dit alles onder de speerpunten van de stichting: samenspel, samenwerking & samenleving.  

Ons Speeleiland wordt een kleine afspiegeling van de samenleving  Hans Smit

Afspiegeling samenleving Speeltuin van Hein 

Op Eiland van Hein komen recreanten waaronder ouders en (oppas-) grootouders met kleinkinderen. Zij legden veelvuldig de wens neer om ook speeltoestellen aan het eiland toe te voegen. Hans vertelt: “We spraken binnen onze stichting over de huidige samenleving en willen daar een kleine afspiegeling van zijn op Eiland van Hein. Kinderen worden gepest en soms buitengesloten omdat ze anders zijn. Wij hopen doordat kinderen op jonge leeftijd met elkaar in aanraking komen zij elkaar beter begrijpen en respecteren. Arm en rijk, verschillende achtergronden en met en zonder beperking.”

SamenSpeelFonds 

Hans vervolgt: “Wij kwamen erachter dat Het SamenSpeelfonds uitstekend bij onze idealen paste. De impuls (van €45.000) van het fonds was een perfecte manier om andere fondsen en bedrijven het belang van samen spelen te doen inzien.”  

Speeltuin van Hein nestschommel

Slimme sponsoractie

Stichting van Hein start de Sponsorcampagne voor het bedrijfsleven, 12 lokale bedrijven sluiten zich aan. Voor bezoekers is Vrienden van Hein opgezet. Als Vriend van Hein krijg je korting op bijvoorbeeld het huren van een sup of sloep en steunde je in 2023 Heins Speeltuin.  

Buurtbetrokkenheid

Om tot de huidige Speeltuin van Hein te komen heeft Stichting van Hein ouders en kinderen uit het eigen netwerk aangesproken. “We hebben kinderen in catalogi van speeltuinfabrikanten laten bladeren. De uitkomst is onder meer een rolstoeldraaimolen, nestschommel, boter-kaas-en-eieren, en een rolstoel picknicktafel. Ook heeft het recreatiegebouw een mindervalidentoilet en is er een invalidenparkeerplaats. Vrijwilligers en mensen met een verstandelijke beperking zorgen ten dele voor het (groen) onderhoud op Eiland van Hein. Wij willen deze groep ook inzetten voor de speeltuin,” vertelt Hans en hij voegt toe: “Maar, de betrokkenheid van ouders en kinderen moet vooral nog plaats gaan vinden. Het gaat niet zozeer om het ontwerp van de speeltuin maar juist om het samenspelen, bewegen en buitenspelen.” 

Uitschreeuwen van plezier! 

Dankzij iedereen is de toegankelijke speeltuin in augustus 2023 geopend door Kinderburgemeesters Vera Hageman (Wilnis) en Yara Veldhuisen (Abcoude). Daags na de opening kwamen ouders met een spastisch meisje kijken naar de nieuwe speelplek. Met de rolstoel ging ze op de draaicarrousel en schreeuwde het uit van plezier. 

Samen spelen

Tijdens de opening vertelt Hans trots over de plannen: “Wij gaan tweemaal per jaar SamenSpeelDagen organiseren, zodat alle kinderen samen kunnen spelen. Alle kinderen verdienen een plek om te kunnen buitenspelen en bij ons kan dat nu.” Hoe ze dit gaan doen? Hans: “Dit is iets wat op natuurlijke wijze moet ontstaan. Welke vrijwilligers staan op? Welke ouders en kinderen voelen zich aangetrokken tot welke initiatieven. Met welke speelwensen komen zorginstellingen? Ik ben ervan overtuigd dat hier iets moois gaat ontstaan.” En voor de eerste SamenSpeelDag die in het voorjaar zal plaatsvinden, is onder leiding van Tessa al een werkgroep opgestaan, die ook een zorginstelling benadert. Begin december ’23 krijgen enkele vrijwilligers (waaronder Hans zelf) een training op maat voor omgang met kinderen met een beperking en ouders. 

Winterbreak

Hans besluit: “We zijn nu ook wel even toe aan de winterbreak! Om de punten op de i te zetten voor het volgende SamenSpeel- en recreëer seizoen.” 

Wil jij net ook een toegankelijke speelplek realiseren ? Vraag een financiële bijdrage aan