Hoe ziet een échte samenspeelplek er nou eigenlijk uit? Dat vroegen speeltuinvrijwilligers en -bestuurders zich af. Zien en ervaren wat het verschil is tussen een speeltuin en een inclusieve samenspeelplek. Dat was precies het doel van de SamenSpeelFonds Speelexcursie op zaterdagochtend 24 juni.
Onder een warme zon, ontmoette projectleider van het SamenSpeelFonds Patricia de Haas een aantal speeltuinvrijwilligers in de samenspeelplek aan de Katschiplaan in Den Haag. Onder hen 3 bestuursleden van speeltuin het Westerhonk in Delft.
Het Westerhonk in Delft is een speeltuin zoals we die allemaal kennen; vierkant van vorm, midden in een woonwijk, en grenzend aan een gebouw met onder andere een buurthuisfunctie. Met schommels, een glijbaan, een klautertoestel en de immer populaire kabelbaan. En veel zand.
De samenspeelplek aan de Katschiplaan is nogal anders van opzet. Met in de gehele speeltuin een kunststof ondergrond met kleurvlakken, zodat kinderen met een rolstoel overal kunnen rijden en kinderen met een visuele beperking er door de kleurcontrasten ook hun weg kunnen vinden.
Met aan beide kanten lange betonnen banken, die zowel zitplekken in de schaduw biedt maar ook zorgt dat kinderen niet zomaar de straat op kunnen rennen. Met een klautertoestel mét oprijlaan en allerlei extra speelmogelijkheden op zithoogte. Zodat kinderen die wat minder goed kunnen klimmen er ook op kunnen.
Een schipvorm mét ‘verrekijkers’ zodat het toestel een middel is om je fantasie te laten stromen en je kapitein op het schip te wanen. Of piraat natuurlijk! Met een interactieve speelboog, die buitenspelen en gamen dichter bij elkaar brengt en daardoor voor alle leeftijd gaaf is. En met trampolines waar je op kunt springen, liggen én waar je met rolstoel en al op kunt, om samen te ‘jumpen’.
Natuurlijk is niet alles van deze samenspeelplek ook toe te passen in speeltuin Het Westerhonk in Delft. Maar de vrijwilligers hebben wél heel veel ideeën opgedaan en gaan nu aan de slag om van hun speeltuin ook een echte samenspeelplek te maken. Zand eruit en beter begaanbare ondergronden erin, zodat kinderen met rolstoelen maar ook ouders met kinderwagens en grootouders met rollators de speeltuin in kunnen.
En de fantastische zitschommel van de Katschiplaan zou in Delft ook zeker goed passen. En dat interactieve toestel! Inmiddels heeft het Westerhonk een aanvraag ingediend. We zien ook jullie aanvraag voor een financiële bijdrage graag tegemoet!