Naar de hoofdinhoud

Toegankelijke trekpleister Speeltuin Vogelwijk

In Speeltuin Vogelwijk Leiden wordt hard gewerkt aan de bouw van een provinciale trekpleister waar kinderen met en zonder beperking hopelijk nog in september samen kunnen buitenspelen.

Zó enthousiast

Bas Hensen voorzitter van de speeltuinvereniging Vogelwijk vertelt: “Zodra je met toegankelijkheid aan de slag gaat, kom je er pas achter hoe NIET inclusief je speelplek is.” Hij vervolgt: “We waren zó enthousiast na de toekenning van het SamenSpeelFonds dat onze plannen nog flink doorgroeiden om de speelplek inclusief te maken voor alle kinderen.”

Meer dan aanpassingen voor de rolstoel

Bas gaat verder: “Vaak wordt bij aanpassingen alleen gedacht aan kinderen in een rolstoel, maar er zijn zoveel verschillende beperkingen waar je rekening mee kunt houden. Zo laten we een halfhoog hek om de speeltuin plaatsen met een kinderslot. Dit is vooral voor (de ouders van) kinderen met autisme een geruststelling, omdat de kinderen niet kunnen weglopen. Ook is er rekening gehouden met slechtzienden door het integreren van afgebakende paden, zodat je beter kunt inschatten hoe het pad loopt.” 

Gebaande paden

De eerste fase van de realisatie is in volle gang. In deze fase worden vooral de hoofdpadenstructuur - voor als je slecht ter been bent - gidslijnen en het overig groot grondwerk afgerond. Nodig, want zo zegt Bas: “We hadden eerst veel speelgelegenheden waar de kinderen niet konden komen.  

Meedenkmiddag

Tijdens onze meedenkmiddag hebben 2 docenten van de mytylschool nog extra benadrukt hoe belangrijk bereikbaarheid is.” Ook is tijdens deze middag het idee geopperd voor een sjeesbaan om te sjezen met kleine skelters,(loop)fietsjes of je rolstoel. Volgens een buurtbewoner dé grootste trekpleister op een camping in Flevoland. 

De wens?

Trots besluit Bas: “We hebben €60.000 euro extra geworven en zowel onze vereniging als de gemeente Leiden hebben rond €15.000 extra bijgelegd.” Bas hoopt dat het allemaal gaat lukken en de speeltuin in september heropend kan worden. Ook wenst hij dat Speeltuin Vogelwijk dé trekpleister van de regio wordt. 

Wil jij ook impact maken voor kinderen? Financiele bijdrage aanvragen