Naar de hoofdinhoud
Speelplek

Melis Stokepark

Melis Stokepark 1, 's-Gravenhage

Voorzieningen

  • Verharde paden
  • Toegankelijke en schaduwrijke rustplekken (ook voor ouders ter toezicht)
  • Speeltoestellen bespeelbaar voor kinderen met een handicap
  • Zintuigelijke elementen

Links

Deel deze pagina op

Stadsdeel Escamp in Den Haag heeft ervoor gekozen om in het Melis Stokepark een speeltuin zo opnieuw in te richten dat deze voor iedereen toegankelijk is en kinderen aanmoedigt om samen te spelen. Voor zowel kinderen met als zonder een beperking is het met de nieuwe inrichting mogelijk om samen te komen en samen te spelen en bewegen. Dit samen spelen wordt ook wel inclusief spelen genoemd. Want spelen is een fundamenteel recht voor ieder kind. De vorige inrichting van de speelplaats was ook bedoeld voor het inclusief spelen, maar voldeed niet meer aan de hedendaagse verwachtingen.

Bij inrichting van de speeltuin in het Melis Stokepark is, in samenspraak met de buurt, gekozen voor een groot multifunctioneel klim- en klautertoestel wat ook toegankelijk is met een rolstoel en waar veel speelwaarde in zit d.m.v. bord- en voelspellen. Maar ook elders op de speelplek zijn diverse toestellen die samen spelen aansporen. Kinderen kunnen klimmen en klauteren, rennen, rijden en glijden. Wil je een fijne rondreis maken? Neem dan plaats in de draaitoestel, die toegankelijk is voor kinderen met en zonder hulpmiddelen en laat je meevoeren. Melis Stokepark heeft nu zelfs een wip waar je overeen kunt sjeezen met een rolstoel. Wil je toch liever schommelen of duikelen dan is daar ook de mogelijkheid voor op één van de vele schommels en duikeltoestellen. Zo vindt ieder zijn of haar uitdaging en spel. Melis Stokepark voldoet aan de speelwensen van de tijd van nu, en is uitnodigend voor alle kinderen van Stadsdeel Escamp. Samen spelen voor iedereen!

Bij inclusief spelen denkt men vaak alleen aan speeltoestellen, vaak is het ook zo dat het succes van een speelplek wordt bepaald door de speeltoestellen die spannend en uitdagend genoeg moeten zijn en uitnodigend voor ieder kind. Een duidelijk aanwezige eyecatcher is belangrijk voor een speelplek en draagt bij aan de belevingservaring. Echter ook de omlijsting als de ondergronden, paden en overgangen van paden naar speelgedeelten, zitmogelijkheden en dergelijke maken een speelplek tot een succes. Kinderen en hun begeleiders moeten zich met name welkom voelen op deze plek.