Naar de hoofdinhoud

Sprekers en workshops uitgelicht

In de SamenSpeelNetwerk bijeenkomst van 26 januari 2023 draait het om het thema samenspeelcultuur. De bijeenkomst vindt plaats bij Theater De Nieuwe Regentes in Den Haag van 12:00-17:30 uur.

Sprekers en workshops uitgelicht

Dagvoorzitter: Thijs de Lange

Aangenaam, mijn naam is Thijs de Lange. Voor een klus als dagvoorzitter van een symposium of moderator van een bijeenkomst kun je mij ’s nachts wakker maken. Het podium is al van heel jongs af aan mijn thuis geweest als dichter, presentator en conférencier en de laatste jaren ook als moderator. Mijn kracht is mijn humor in combinatie met mijn nieuwsgierigheid; ik wil het naadje van de kous weten, altijd.

Mijn expertise bevindt zich op het terrein van inclusie met betrekking tot mensen met een handicap (zie ook Thijs adviseert). Ik heb zelf ook een lichte vorm van Cerebrale Parese. Hierdoor praat ik net iets anders dan anderen. Dit is als moderator een voordeel, omdat de toehoorder dan extra goed luistert en er zo een momentum ontstaat.

Thijs de Lange

Spreker: Roberto Mahadeswing

Als beleidsadviseur voor onder meer het thema spelen, mag Roberto de stem van het spelende kind/de sportieve jongeren in het Stadhuis laten horen/agenderen.

Kind in de stad

Hoe agendeer je de stem van het spelende kind in de stad? Kun je als gemeente invloed hebben op de samenspeelcultuur op een speelplek? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Roberto Mahadeswing

Spreker: Marianne Vorthoren

Marianne Vorthoren werkt bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) als projectleider van 'Iedereen doet mee!'. Vanuit dit project worden gemeenten ondersteund bij de uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Lokale Inclusie Agenda

Gemeenten hebben een centrale rol in de uitvoering van het VN-verdrag Handicap, dat in 2016 door Nederland werd geratificeerd. Een belangrijk instrument daarbij is de Lokale Inclusie Agenda. Wat is de Lokale Inclusie Agenda, wat staat erin en hoe komt deze tot stand? En: hoe kan daarmee samen spelen worden versterkt? Op deze vragen zal Marianne Vorthoren ingaan tijdens haar bijdrage.

Marianne Vorthoren

Sprekers: Ynama Wigman & Cerunne Bouts

Meer impact maken met het SamenSpeelNetwerk

De afgelopen twee jaar heeft het SamenSpeelNetwerk verschillende producten en activiteiten ontwikkeld om kennis te verzamelen en te delen over samen spelen. Ook is het Netwerk gegroeid van 14 initiatiefnemers naar 56 beloftemakers. Nu is het tijd voor de volgende stap. Hoe gaan we samen zorgen dat er een maatschappelijke verandering plaatsvindt en samen spelen voor ieder kind vanzelfsprekend wordt? Hoe kunnen impactvolle beloftes hieraan bijdragen? Hoe gaat het Netwerk hierbij ondersteunen? Projectleiders Cerunne Bouts (Stichting het Gehandicapte Kind) en Ynama Wigman (Jantje Beton) nemen je graag mee in de toekomstplannen voor het SamenSpeelNetwerk.

3 december 2019 ondertekening van het SamenSpeelAkkoord

Workshop: Een kinderboerderij beleving voor iedereen

Door: Hans de Rijk | Aanjager Samen Spelen Kinderboerderijen bij Kinderboerderijen Actief

Een kinderboerderij geeft een stukje educatieve beleving aan bezoekers tussen 0 en 101 jaar. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een toegankelijke kinderboerderij? Hoe bereik je een optimale beleving voor iedereen zodat samenspelen en actief zijn op een kinderboerderij makkelijker wordt?

Op dit moment begeleidt Hans een vooronderzoek ‘inclusieve kinderboerderijen’ in opdracht van Fonds 1818. Een inkijkje in de aanpak van het vooronderzoek bij de kinderboerderijen met o.a. de vragen die leven bij medewerkers van kinderboerderijen, welke ambities er zichtbaar worden, de worsteling om dit thema met beperkte tijd en kennis te realiseren. Maar zeker ook de kansen die er liggen voor samenwerken bij de uitvoering door kennis en ervaringen te delen en verbindingen te maken met collega`s en lokaal.

Over Hans

Hans pakt een aanjagersrol richting kinderboerderijenwereld en daarbuiten, stimuleert verbindingen die bijdragen aan de educatieve, sociale en duurzame functie van de kinderboerderij. Inspireren en informeren zijn daarbij kernwaarden. Hans is in diverse rollen al ruim 30 jaar actief in het werkveld van kinderboerderijen.

Hans de Rijk

Workshop: Spelen is een urban sport!

Door: Debbie Aarts | Projectleider Velosolutions Benelux
En: Ilse van der Put | Senior adviseur inclusie en samenspelen
En: Floris Meijer | Wheelchairskillsteam
En: Inge Vos | Samen Schaatsen

Samen met pumptrackbouwer www.velosolutions.com,  www.wheelchairskillsteam.nl  en het team van het project Samen Schaatsen (Stichting het Gehandicapte Kind), duik je in de wereld van urban sports en samen spelen.

Na een inleiding over urban sports gaan we eerst samen spelen en daarna met elkaar in gesprek over de vaak bijzondere cultuur op skatenbanen, pumptrackbanen en andere ontmoetingsplekken. Is dat een samenspeelcultuur? Kan iedereen mee skaten/schaatsen/stunten? Zijn banen goed toegankelijk? Wat is eigenlijk het verschil tussen een speeltuin en een skatebaan? Is spelen voor kinderen niet eigenlijk ook een urban sport? Kortom: Dit is een heel actieve workshop voor body and brain (geen schrik, we gaan niet skaten of free-runnen)!

Over Velosolutions:
Velosolutions Benelux werkt samen met een wereldwijd netwerk van professionals met diepgaande kennis op het gebied van fietsen, actiesporten, toerisme en stedelijke ontwikkeling. Wij helpen gemeenschappen en hun besluitvormers om antwoorden te vinden op hun hedendaagse sociale uitdagingen en recreatieve eisen. Onze missie is om iedereen, in dorp of stad, toegang te bieden tot fietsen en actiesporten.

Over Floris Meijer:
Floris woonde in 2021 in Oostenrijk en deed mee aan veel freestyle ski wedstrijden. Dat jaar brak hij tijdens een grote sprong zijn rug en kwam hij in een rolstoel terecht. Vanaf dat moment kwam hij erachter hoe anders mensen opeens met hem omgingen. Hij zag tijdens zijn revalidatie dat nog veel meer mensen hier op hun eigen manier last van hadden en dacht: dit moet anders! Naast die missie is hij ook weer veel gaan skien. De afgelopen 8 jaar zat hij in het paralympisch Nederlandse team en is hij afgelopen winter naar de paralympics in China geweest. 

Over Samen Schaatsen:
Nederland is een echt schaatsland. Zodra het weer kan, gaan we massaal het ijs op. Dankzij de nieuwe sport Frame Schaatsen kunnen nu ook kinderen met een fysieke beperking meedoen met de ijspret. Lekker Samen Schaatsen!

Workshop: Samenspelen in Den Haag: hoe realiseer je een inclusieve speelplek?

Door: Johan Molenkamp | Stadsdeelmedewerker Fysiek Domein Gemeente Den Haag
En: Sal van Bochove | Speelbeheerder en Participatiemedewerker Gemeente Den Haag

Johan Molenkamp, Sal van Bochove (beide gemeente Den Haag), Karin Ramaker( betrokken buurbewoner) en Kim Hameete (www.voorall.nl ) zijn alle vier betrokken bij de realisatie van samen speelplekken in Den Haag.

Deze workshop start met een inleiding over Samen Spelen in Den Haag. Jullie worden geïnspireerd door het verhaal over het ontstaan van twee samenspeelplekken en de eerste pumptrackbaan van Den Haag. Daarna trekken we de jassen aan en gaan we naar buiten. Op naar de samenspeelplek "de Verademing"!

Het onderwerp van gesprek tijdens de wandeling en bezoek aan de speeltuin is: Hoe kan je als gemeente/buurtbewoner/adviseur/etc. bijdragen aan een positieve samenspeelcultuur op een speelplek en in de stad?

Workshop: Hoe kan jij impact maken als beloftemaker?

Door: Nina van der Boon, Ynama Wigman en Banoyi Zuma | SamenSpeelNetwerk

Het doel van deze workshop is om via kennisdeling onder de deelnemers te komen tot meetbare beloftes. Deze workshop is relevant voor Beloftemakers die reeds een belofte hebben afgegeven én voor deelnemers die overwegen om in de nabije toekomst een belofte te maken. In deze workshop kijken we tevens samen naar manieren om de samenspeelcultuur, het thema van deze netwerkbijeenkomst, in de belofte te verweven en hoe je als Beloftemaker jouw netwerk kunt inzetten om potentiële aanvragers in contact te brengen met het SamenSpeelFonds, het fonds dat een essentiële kan vervullen bij de realisatie van samenspeelplekken.

Henk-Willem Laan tekent het SamenSpeelAkkoord namens het Gehandicapte Kind
Henk-Willem Laan tekent namens het Gehandicapte Kind

Discussiepanel over het thema samenspeelcultuur

Onder leiding van dagvoorzitter Thijs de Lange, zal een discussiepanel het gaan hebben over samenspelen. Door middel van een aantal prikkelende stellingen wordt het thema samenspeelcultuur onder de loep genomen.
Als deelnemer van deze bijeenkomst is er zeker ruimte voor jouw ervaringen, meningen en vragen.
Welke vragen zou jij graag beantwoord willen zien?!