Naar de hoofdinhoud

SamenSpeelFonds geld voor Zuid-Holland

Samen spelen voor kinderen met en zonder beperking!

Nieuws 13 June 2023 door SamenSpeelNetwerk

Voor kinderen met een beperking zijn 9 op de 10 speelplekken ontoegankelijk. Kinderen moeten toekijken hoe andere kinderen spelen. Hierdoor voelen zij zich té vaak buitengesloten en eenzaam. Jij kunt helpen. Vraag nu een financiële bijdrage aan om van je speelplek een échte samenspeelplek te maken!

Vriendinnen (1 met beperking) op Nestschommel

Voor speelplekken in Zuid-Holland

Deze zomer richt het SamenSpeelFonds (mede dankzij financiering van Fonds1818) zich op samen spelen in de provincie Zuid-Holland. Is jouw stichting of vereniging gevestigd in een van de gemeenten waar nog geen inclusieve samenspeelplek is of op een van de andere (schuingedruktee) plekken op de lijst hieronder? Dien dan snel een aanvraag in! 

(update 17 juni 2024)
Alblasserdam, Albrandswaard, Bodegraven-Reeuwijk, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpen aan den IJssel, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Maassluis, Midden-Delfland, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Sliedrecht, Teylingen, Voorschoten, Voorne aan Zee, Wassenaar, Westland, Zoetermeer, Zoeterwoude. 

Let op! In de schuingedrukte gemeenten is wel een toegankelijke speelplek, maar dankzij Fonds1818 is er nu - als uitzondering op de SamenSpeelFonds regel - een unieke kans voor Zuid-Holland met de mogelijkheid voor een extra toegankelijke speelplek.

Kijk voor de complete lijst met gemeentes waar nog een aanvraag voor het SamenSpeelFonds kan worden gedaan op deze pagina.

Tip! Ben je een ouder? Kijk of je een lokale organisatie kan enthousiasmeren aan te sluiten bij je idee.

Win een buitenspeelkliko

Behoort jouw plan tot de eerste 10 toegekende aanvragen, dan krijg je gratis een Speeltuinbende buiten-speelkliko (ter waarde van €750)! De buitenspeelkliko is een door de Speeltuinbende ontwikkelde en geteste samenspeelbox met materiaal om samen spelen te bevorderen. Denk aan een grote opblaasvoetbal, tikstokken en parachute.

Check de 10 criteria. Maakt je project kans?

  1. Je speelplek ligt in een van de genoemde gemeenten.

  2. Een bijdrage kan afhankelijk van de totale projectbegroting €5.000 – €50.000 bedragen.

  3. Er mag 1 aanvraag per aanvrager worden ingediend.

  4. Kinderen met en zonder beperking en hun ouders zijn betrokken bij de opzet (en uitvoer) van het plan.

  5. Na de uitvoering van jullie plan is tenminste 70% van de speelplek begaanbaar, en tenminste 50% van de speeltoestellen bespeelbaar voor kinderen met een beperking.

  6. De gemeente staat achter jullie plannen.

  7. Mail een kopie van de beheersovereenkomst met de gemeente.

  8. De aanvraag wordt ingediend door een stichting of vereniging, met statuten, KvK-uittreksel en bankrekening. Dien de documenten met bankafschrift én (als aanwezig) jaarrekening in via de website

  9. Voeg projectplan en activiteitenplan bij.

  10. Voeg de begroting en dekkingsplan waarin ook andere financiering is opgenomen bij.

Overhandiging SamenSpeelFonds cheque twv €50.000

Heb je vragen? Mail info@samenspeelfonds.nl. 

Inspiratie Speeltuin Vogelwijk Leiden

Op 12 juni werd het ontwerp gepresenteerd; speeltuin de Vogelwijk in Leiden wordt een fantastische samenspeelplek! Met een speel-ijsjeskraam op zithoogte, een muziekbank, creatieve gidslijnen met knikkers, een voelboom, een communicatiebord en misschien een plek waar je met je rolstoel door het water kan sjezen (wieltje baden!).

Met een bijdrage van € 50.000 van het SamenSpeelFonds en volop medewerking van de gemeente worden binnenkort de offertes aangevraagd, zodat de samenspeelplek voor de zomer van 2024 feestelijk kan worden geopend.

SamenSpeelFonds

Het SamenSpeelFonds is een initiatief van Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Het is onze droom dat elk kind kan meespelen. Om dit te realiseren dragen we financieel bij aan één toegankelijke samenspeelplek per gemeente, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen buitenspelen. Bij hoge uitzondering en dankzij de bijdrage van Fonds1818, is voor enkele gemeenten in Zuid-Holland de mogelijkheid om nu voor een extra speelplek een aanvraag in te dienen om toegankelijk te worden.

Tip! Luister de podcast Samen spelen doe je zo! Podcast