Naar de hoofdinhoud

''Een speeltuin is meer dan een verzameling speeltoestellen''

Door Thijs de Lange

Op 2 juli streek het SamenSpeelNetwerk neer op het speeleiland in Culemborg. De natuurlijke speelplek is inclusief, zonder ermee te koop te lopen. Wat wel opvalt: door de natuurlijke inrichting voelt iedereen zich hier thuis. 

Zodra je het speeleiland aan de Parkstrook in Culemborg betreedt, kom je in een heel andere wereld terecht, een groene wereld. De speelplaats wordt gedomineerd door een beplante heuvel, waaromheen allerlei speeltoestellen, bankjes en hoekjes tevoorschijn komen. Er is niet alleen gedacht aan mensen in een rolstoel, maar ook aan mensen met een visuele handicap. En als je je even wil terugtrekken, staat er een hutje van wilgentakken voor je klaar. Het is een plek die je elke gemeente gunt. Het team van het SamenSpeelNetwerk was hier natuurlijk ook bij.

Iedereen eigenaar 

Het idee van een speeltuin kwam van de naastgelegen school, door toedoen van de gemeente en ElkWelzijn werd het een inclusieve speeltuin. De gemeente heeft in het proces bewust niet alle touwtjes in eigen hand genomen. Heleen de Boer, wijkmanager van gemeente Culemborg, legt uit: “Iedereen mocht meebeslissen. Daardoor duurde het proces wat langer, maar dan wordt iedereen eigenaar van deze plek.” 

Kinderraad 

Bij de ontwikkeling was ook een kinderraad betrokken. Nikki (10) en Mara (12) zaten in die kinderraad. Aan de aanwezigen van het SamenSpeelNetwerk vertellen zij met passie wat ze daarin deden. Mara: “We mochten meebeslissen over de speeltuin. Dat is heel cool, want niet iedereen doet dat.” Nikki vult aan: “Ik vind het resultaat veel leuker dan ik had bedacht.” Je voelt aan alles: dit is hún speeltuin. 

Kinderen beslissen ook mee!

Van de buurt 

En toch is de speeltuin niet van hen alleen. ElkWelzijn had het idee opgevat om er een plek van de hele buurt van te maken. Zo staan er picknickbankjes - met rolstoelplaatsen - waar niet alleen ouders kunnen zitten, maar bijvoorbeeld ook ouderen. Daarnaast is het een biodiverse plek geworden die ook nog water opvangt. Zo heeft de speeltuin met meerdere gemeentelijke potjes en een bijdrage van het SamenSpeelFonds tot stand kunnen komen. Tijdens de SamenSpeelNetwerk-bijeenkomst tekent wethouder Daphne Bijvoet-de Wit de SamenSpeelBelofte, waarmee ze uitspreekt andere gemeenten en organisaties te willen inspireren en bewegen om ook een inclusieve gemeente te creëren. Niet voor niets: het speeleiland in Culemborg is een voorbeeld voor andere gemeenten. Of zoals een van de leden van het SamenSpeelNetwerk na het bezoek opmerkt: “Een speeltuin is meer dan een verzameling speeltoestellen.”

Kom bij het SamenSpeelNetwerk voor meer inspiratie en tips!

Wil jij ook een SamenSpeelPlek in jouw gemeente? Check hier de mogelijkheden