Naar de hoofdinhoud

Wat kan ik doen als kennisinstituut?

Samenspelen is leuk en leerzaam voor elk kind. Maar voor kinderen met een beperking schiet het er vaak bij in. Veel speelplekken zijn voor hen slecht toegankelijk. En kinderen zijn vaak druk met zorg, therapie, en reizen van en naar school.
Als opleiding of kennisinstituut kun je samenspelen stimuleren voor kinderen met en zonder beperking. Hieronder lees je wat jij kunt doen.

Zwaaiende kinderen op een hoog houten bouwwerk

Aan de slag met samen spelen

Spelen is zo essentieel voor kinderen, dat het thuishoort in elke opleiding van professionals die met kinderen werken. Bijvoorbeeld in onderwijs, kinderopvang, sport, hulpverlening of zorg. Neem spelen dus op in je curriculum. Het Landelijk Docentennetwerk Spel kan je hierbij helpen; neem contact op via mail.

Over spelen valt nog veel te ontdekken. Als kennisinstituut kun je daaraan bijdragen met onderzoek naar alle aspecten van spelen. Wetenschappers die zich hierin verdiepen vinden elkaar op het Speelforum van Ruimte voor de Jeugd.

Vraag het ervaringsdeskundigen

Betrek kinderen met een beperking en hun ouders bij projecten die hen aangaan. Zij kunnen je precies vertellen waar ze tegenaan lopen als ze willen spelen, en welke oplossingen daarvoor zijn. Zoek ook samenwerking met speciaal onderwijs, een Samen naar School klas, zorginstellingen of kinderfysiotherapeuten in de buurt.

Sluit je aan

Heeft jouw organisatie samenspelen in het hart gesloten? Dan nodigen we je uit om je aan te sluiten bij ons SamenSpeelNetwerk. Dat begint met het vastleggen van jouw SamenSpeelBelofte.

"Wij beloven binnen ons onderwijs spelen een duidelijke plek te geven zodat toekomstige beweegprofessionals in staat gesteld worden om inclusief spelen te ondersteunen." 

(Uit de SamenSpeelBelofte van Hogeschool Utrecht, Kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven)

Placeholder

Kennis opdoen

Doe eens een workshop om collega’s of studenten te laten ervaren hoe het is om een beperking te hebben, bijvoorbeeld de rolstoelworkshop van KJ Projects. Ook een inspirerende spreker met (een kind met) een beperking kan helpen om voeling te krijgen met de behoeften van kinderen met een beperking en hun ouders.

Verdiep je

Gaat jouw project of onderzoek over toegankelijkheid of spelen? Maak dan gebruik van de richtlijnen, artikelen, onderzoeken en andere informatie in onze bieb. Of kom naar onze netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst.

Heb je vragen aan andere professionals of aan ouders? Via het prikbord op deze site kun je ze voorleggen. 

Meisje speelt met een draairad

Kennis delen

Deel je kennis op de bijeenkomsten van het SamenSpeelNetwerk en andere kennisplatforms zoals Child in the City en Ruimte voor de Jeugd. Nieuws en wetenswaardigheden over samenspelen kun je ook delen via ons prikbord.

Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.

Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!

Placeholder

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Wat beweegt jou?

Wetenschappelijke publicatie

Hoe kunnen kinderfysiotherapeuten kinderen met een beperking helpen om meer te bewegen?

Lopend onderzoek Hogeschool Utrecht, Kinderfysiotherapie
Lees meer

Speelforum Samen spelen in je eigen wijk

Media
Wat is er voor nodig om kinderen met een handicap de kans te geven contact te leggen in hun eigen wijk, vrienden te maken en lekker mee te doen?
Lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"Als er één kind niet kan meedoen, kun je ook als gezin niet meer meedoen"
"Andere speeltuinbesturen komen hier vaak kijken hoe wij het hebben aangepakt"
"Betrek ouders van kinderen met een handicap bij je speeltuin-ontwerp"