Naar de hoofdinhoud

Wat kan ik doen als bedrijf?

Samenspelen is leuk en leerzaam voor elk kind. Maar voor kinderen met een beperking schiet het er vaak bij in. Veel speelplekken zijn voor hen slecht toegankelijk. En kinderen zijn vaak druk met zorg, therapie, en reizen van en naar school.
Is jouw bedrijf betrokken bij het ontwerpen of inrichten van speelplekken? Dan lees je hier hoe jij samenspelen kunt stimuleren voor kinderen met en zonder handicap. Maar ook andere bedrijven kunnen een bijdrage leveren.

Twee jongens in rolstoelen spelen samen aan de zandtafel

Aan de slag met samenspelen

Ben je betrokken bij het ontwerp of de inrichting van speelplekken? Zorg dan dat die toegankelijk en gastvrij zijn voor álle kinderen, ook met een handicap. Bij onze Richtlijnen vind je alle praktische informatie die je hiervoor nodig hebt.

Vraag het de kinderen

Betrek kinderen met een beperking en hun ouders bij (ontwerp)trajecten voor speelplekken of activiteiten. Zij kunnen je precies vertellen waar ze tegenaan lopen als ze willen samenspelen, en welke oplossingen daarvoor zijn. 

"Bij alle plannen waarvoor wij worden uitgenodigd, maken wij inclusie onderwerp van gesprek en maken ons er hard voor hierin te voorzien."

(Uit de SamenSpeelBelofte van Proludic)

Kinderen bekijken onder begeleiding van een volwassenen een tekening

Handen uit de mouwen

Ondersteun met jouw bedrijf de lokale speeltuin om toegankelijk te worden voor kinderen met een handicap. Bijvoorbeeld door een dag samen de handen uit de mouwen te steken bij de renovatie. Of met sponsoring of een fondsenwervende actie.

Wil je een financiële bijdrage leveren om in het hele land samenspeeltuinen mogelijk te maken? Dat kan met een donatie aan het SamenSpeelFonds. 

Sluit je aan

Zegt jouw bedrijf JA tegen samenspelen? Dan nodigen we je uit om je aan te sluiten bij ons SamenSpeelNetwerk. Dat begint met het vastleggen van jouw SamenSpeelBelofte.

“Onze kennis over inclusief spelen passen we toe in elke te ontwerpen speelplek. In elk ontwerp van een samenspeeltuin ontwerpen we iets bijzonders. We gaan proberen nieuwe speelaanleidingen te bedenken die (ook) leuk en nieuw zijn voor kinderen met een beperking.” 

(Uit de SamenSpeelBelofte van Speelnatuur, ontwerper van natuurlijke speelplekken)

Placeholder

Kennis opdoen

Ben je betrokken bij het ontwerp of de inrichting van speelplekken? Lees dan ter inspiratie de ervaringsverhalen op deze site. Zoals als het verhaal van Suzanne van Ginneken, die met haar bedrijf toegankelijke natuurspeelplekken ontwerpt. Ze vertelt hoe dat telkens weer een puzzel is, die alleen op te lossen is in samenspraak met ouders en kinderen.   

Rolstoelclinic

Doe eens een workshop om collega’s te laten ervaren hoe het is om een beperking te hebben, bijvoorbeeld de rolstoelclinic van KJ Projects. Ook een inspirerende spreker met (een kind met) een handicap kan helpen om als bedrijf voeling te krijgen met de behoeften van kinderen met een beperking. 

Verdiep je

In onze bieb vind je tal van artikelen, onderzoeken, richtlijnen en andere informatie over samenspelen. Ook organiseren we geregeld netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst. 

Heb je vragen aan andere professionals of aan ouders van kinderen met een beperking? Via het prikbord op deze site kun je ze voorleggen.  

Placeholder

Kennis delen

Deel jouw nieuws en ervaringen met ons via het prikbord of in onze netwerkbijeenkomsten. En deel jouw betrokkenheid bij samenspelen ook in je eigen netwerk, om anderen te inspireren. 

Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.

Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!

Placeholder

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Een kind met een vriendje kan de hele wereld aan

Artikel

Pleidooi voor samen spelen en fysieke en sociale toegankelijkheid.

maart 2019 Marian Schouten
lees meer

Samenspeeltuin dankzij Milou Smets

Artikel

De gemeente Bergeijk krijgt een inclusieve samenspeeltuin, geschikt voor iedereen van 0 tot 100 …

December 2019 Peter Bekkering
lees meer

Samen spelen in je eigen wijk

Artikel

Meerdere gemeenten, waaronder Almere, Den Haag en Utrecht hebben al een SamenSpeelBelofte gedaan en …

December 2020 Marian Schouten
lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"Betrek ouders van kinderen met een handicap bij je speeltuin-ontwerp"
"In de gemeente Utrecht moeten kinderen met een beperking in hun eigen wijk kunnen spelen"
"Als er één kind niet kan meedoen, kun je ook als gezin niet meer meedoen"