Aan de slag met samenspelen
Is samenspelen écht goed geregeld in de Lokale Inclusie Agenda van jouw gemeente? Zoek de samenwerking met ervaringsdeskundigen zoals ouders van kinderen met een handicap. Bijvoorbeeld via het speciaal onderwijs of het gehandicaptenplatform. Zij kunnen je precies vertellen waar ze tegenaan lopen en wat er beter zou kunnen. Check ook de Handreiking Lokale Inclusie Agenda en het project Iedereen doet mee van de VNG.
"Kinderen zijn onze experts; zij weten waar en hoe ze willen spelen en wat daarvoor nodig is. We vragen dus aan kinderen om mee te denken, vóór we een ontwerp van een speelplek maken."
(Uit de SamenSpeelBelofte van de gemeente Helmond)
Maak speelplekken toegankelijk
Maak openbare speelplekken in de gemeente toegankelijk en gastvrij voor álle kinderen, ook met een handicap. Bij de richtlijnen vind je alle praktische informatie die je nodig hebt.
Richt een Speeltuinbende op
Wil je een stevige basis leggen voor samenspelen in de gemeente? Dan kun je een lokale Speeltuinbende oprichten. Dat is een community van gezinnen en professionals. Samen zorgen zij ervoor dat kinderen met en zonder handicap elkaar regelmatig ontmoeten en samen spelen. Ook kunnen ze de speeltuinen in de gemeente testen op toegankelijkheid. De landelijke organisatie helpt je graag bij het oprichten van jouw Speeltuinbende. Betrek ook lokale organisaties zoals speeltuinverenigingen, fysiotherapeuten of het speciaal onderwijs erbij.
Sluit je aan
Heeft jouw gemeente samenspelen in het hart gesloten? Dan nodigen we je uit om je aan te sluiten bij ons SamenSpeelNetwerk. Dat begint met het vastleggen van jouw SamenSpeelBelofte. Gemeenten als Almere, Helmond, Nijmegen, Utrecht en Rotterdam gingen je voor!
Kennis opdoen
De inspiratiebundel Aan de slag met samen spelen biedt een schat aan kennis en handvatten om samen met (ervarings)deskundigen inclusief samenspeelbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. De bundel is een initiatief van de VNG en de Speeltuinbende.
Leer van voorgangers
Lees de verhalen van gemeenten die je voorgingen en deel ze met collega’s. Zoals het verhaal van de gemeente Utrecht, die zich tot doel stelde om minimaal vijf speeltuinen toegankelijk te maken. Hoe pakten zij dat aan? Of de gemeente Hardenberg, die jongeren liet meepraten over speelbeleid in de gemeente. En lees hoe in de gemeente Zutphen een speelplek toegankelijk werd gemaakt dankzij samenwerking met ouders en andere belanghebbenden.
Verdiep je
In onze bieb vind je tal van artikelen, onderzoeken, richtlijnen en andere informatie over samenspelen. Ook organiseren we geregeld netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst.
Heb je vragen aan andere organisaties of aan ouders? Via het prikbord op deze site kun je ze voorleggen.
Kennis delen
Is er een toegankelijke speelplek in jouw gemeente? Maak het bekend, zodat kinderen met een beperking en hun ouders hem weten te vinden. Bijvoorbeeld via lokale kranten, scholen en zorgverleners. Meld de speelplekken ook aan voor ons overzicht van samenspeelplekken en bij andere sites zoals Kidsproofplus.
Inspireer anderen
Is samenspelen piekfijn geregeld in jouw gemeente? Deel jouw nieuws en wetenswaardigheden over samenspelen met ons via het prikbord. En deel nieuws over samenspelen met bewoners en organisaties in de gemeente, zodat zij zien dat de gemeente hier aandacht voor heeft.
Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.
Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!
Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb
Samen spelen in je eigen wijk
Meerdere gemeenten, waaronder Almere, Den Haag en Utrecht hebben al een SamenSpeelBelofte gedaan en …
Samenspeeltuin dankzij Milou Smets
De gemeente Bergeijk krijgt een inclusieve samenspeeltuin, geschikt voor iedereen van 0 tot 100 …
Een kind met een vriendje kan de hele wereld aan
Pleidooi voor samen spelen en fysieke en sociale toegankelijkheid.
Ervaringen van anderen met samen spelen
Maak samen spelen mogelijk