Naar de hoofdinhoud

Wat kan ik doen als gezin?

Samenspelen is leuk en leerzaam voor elk kind. Maar voor kinderen met een beperking schiet het er vaak bij in. Veel speelplekken zijn voor hen slecht toegankelijk. En kinderen zijn vaak druk met zorg, therapie en reizen van en naar school.
Hieronder lees je hoe jij jouw kind met een beperking kunt helpen om toch zo veel mogelijk te spelen.

Kinderen met fietsjes en kin in rolstoel spelen samen op een verkeerspleintje met echte verkeersborden

Aan de slag met samenspelen

Gelukkig zijn er ruim 100 speelplekken in Nederland toegankelijk en gastvrij voor alle kinderen, ook voor kinderen met een handicap. Vind hier een toegankelijke speelplek – en ga lekker spelen!

Gaat het samenspelen niet vanzelf? Soms moet je als ouder wat begeleiding geven bij het vinden van het juiste spel. De Speeltuinbende geeft tips voor spellen die leuk zijn voor kinderen met en zonder handicap. Ook bij de Speelbeweging van Jantje Beton vind je tips en inspiratie. 

Rolstoeltoegankelijke draaimolen in speeltuin Beestenborg

Speeltuinbende

De Speeltuinbende organiseert soms samenspeelactiviteiten. Je kunt ook zelf een lokale Speeltuinbende oprichten: een speelclub voor kinderen met en zonder handicap, hoe leuk is dat! De landelijke organisatie helpt je met tips en materialen. Je kunt ook Speeltuinbende-tests uitvoeren: eens testen hoe toegankelijk de speelplek in jouw buurt is. Al heel wat speeltuinen hebben na zo’n test werk gemaakt van hun toegankelijkheid.

Kinderen spelen in een rolstoel

Speelgoed

Spelen wordt leuker als het speelgoed aansluit bij de belevingswereld van je kind. Gelukkig is er steeds meer speelgoed waar kinderen met een handicap zich in kunnen herkennen. Denk aan een Playmobil-schoolbus met oprijplaat voor rolstoelen of een Barbie met beenprothese. Voor kinderen met EMB vind je speelideeën bij Ik ga EMB

Online spelen

Veel kinderen houden van online spelen. Bij Picco worden apps of games gebruikt om buitenspelen te stimuleren. En voor sommige kinderen is online gaming de enige mogelijkheid om te spelen, bijvoorbeeld vanwege een ernstige handicap. NMA Gaming helpt om apparatuur voor games toegankelijk te maken en geeft advies over geschikte games. 

Gamen met aangepaste apparatuur

Kennis opdoen

Wil je inspiratie opdoen bij andere ouders? In het verhaal van Mariëtte Coops lees je hoe haar gezin uit het isolement kwam door samen met andere ouders activiteiten te organiseren. Ook zorgden ze er samen voor dat de nieuwe speelplek van de gemeente toegankelijk werd gemaakt. Ook Willemijn van der Zedde wilde haar plaatselijke speeltuin toegankelijk te maken en deed daarvoor een crowdfundingactie.

Verdiep je

In onze bieb vind je tal van artikelen, onderzoeken, richtlijnen en andere informatie over samenspelen. Ook organiseren we geregeld netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst. 

Heb je vragen aan andere ouders? Via het prikbord op deze site kun je ze voorleggen.   

Placeholder

Kennis delen

Veel speeltuinverenigingen willen graag kinderen met een handicap verwelkomen. Met jouw kennis en ervaring als ouder kun je ze helpen. Ga eens langs en vertel wat het voor jouw kind betekent dat het niet kan meespelen. Vraag of ze open staan voor tips om hun toegankelijkheid te verbeteren. En misschien kun je vrijwilliger of bestuurslid worden. Want een speeltuin toegankelijk maken lukt het beste met ervaringsdeskundigen ín de organisatie. (Lees ook onze tips voor speeltuinverenigingen.)

Deel je kennis met je gemeente

De gemeente is verantwoordelijk voor openbare speelvoorzieningen. Ze moet ervoor zorgen dat kinderen met een handicap kunnen meespelen. Hoe ze dat doet, staat in de Lokale Inclusie Agenda. Neem contact op met de wethouder of ambtenaar met ‘spelen’ in de portefeuille en leg uit waar jouw kind tegenaan loopt als het wil spelen. Geef voorbeelden van gemeenten die het goed doen, zoals Utrecht en Hardenberg. En wijs op de inspiratiebundel Aan de slag met samen spelen van de VNG en de Speeltuinbende.

Voorzijde van de brochure 'Aan de slag met samen spelen' van de VNG

Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.

Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!

Placeholder

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Samenspeeltuin dankzij Milou Smets

Artikel

De gemeente Bergeijk krijgt een inclusieve samenspeeltuin, geschikt voor iedereen van 0 tot 100 …

December 2019 Peter Bekkering
lees meer

Anderen leren dat buiten spelen voor jou belangrijk is

Media
Mustafa zit van jongs af aan in een rolstoel. Zijn ouders hebben hem vrij gelaten om buiten te spelen.
Lees meer

Saai schoolplein veranderd in een inclusief belevingsplein

Artikel

Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle, een school voor leerlingen met een ernstige meervoudige …

December 2019 Wijnand Beemster
lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"Als er één kind niet kan meedoen, kun je ook als gezin niet meer meedoen"
"Andere speeltuinbesturen komen hier vaak kijken hoe wij het hebben aangepakt"
"In de gemeente Utrecht moeten kinderen met een beperking in hun eigen wijk kunnen spelen"