Wat kan ik doen als gezin?

Spelen is voor kinderen de essentie van het leven. Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En het liefst samen met andere kinderen. Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen met een beperking.

Toch schiet spelen er vaak bij in. Veel aandacht gaat uit naar zorg, therapie, oefenen en educatie. Maar spelen is net zo belangrijk!

Samen naar buiten

Buiten spelen vind vrijwel elk kind fijn. Al is het vaak wel zoeken naar een geschikte, toegankelijke speelplek. Een belangrijk doel van het SamenSpeelNetwerk is om meer inclusieve speelplekken te realiseren.

Gelukkig zijn al ruim 100 speelplekken en -tuinen in Nederland goed toegankelijk en gastvrij voor alle kinderen. Binnenkort vind je op deze website een compleet overzicht. Nu al kun je terecht bij Kidsproofplus.

Speeltuinbende oprichten

Buiten spelen is nog leuker als je samen met anderen gezinnen gaat. Daarom is de Speeltuinbende bezig met het oprichten van honderd lokale speeltuinbendes.

Lijkt je dat wel wat? Neem dan contact op met de Speeltuinbende.

"Lokale Speeltuinbendes zijn stoere speelclubs voor alle ouders en kinderen die samen spelen belangrijk vinden. Maar ook zorgprofessionals en speeltuinbeheerders kunnen aansluiten. Samen zorg je ervoor dat kinderen met en zonder handicap elkaar regelmatig ontmoeten, samen spelen én in actie komen om meer samenspeelplekken in je eigen gemeente te realiseren." (Bendeleider Cerunne Bouts van de Speeltuinbende)

Op pad met je zorgprofessional

Vraag de fysiotherapeut of ergotherapeut om samen met jou en je kind op onderzoek te gaan in je wijk. Wat is er allemaal te beleven? Kun je plekken vinden waar je kunt spelen? Kun je speelmogelijkheden verzinnen op speelplekken die wel heel leuk maar nog niet perfect toegankelijk zijn?

Je therapeut kent waarschijnlijk ook andere kinderen met een beperking. Vraag hem of haar om gezamenlijk een Speeltuinbende op te zetten.

Gemeente benaderen

Is er nog geen toegankelijke speelplek in jouw buurt? Stap dan (met je lokale speeltuinbende) naar de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor openbare speelvoorzieningen én voor inclusie. Elke gemeente heeft een wethouder en een ambtenaar met ‘spelen’ in de portefeuille.

Gemeenten zijn verplicht om samen spelen mogelijk te maken. De basis hiervoor vormen twee verdragen van de Verenigde Naties: het VN-Kinderrechtenverdrag en het VN-Verdrag Handicap. Hun beleid leggen gemeenten vast in hun Lokale Inclusie Agenda, waarvan samen spelen een vast onderdeel is.

Om gemeenten hiermee te helpen, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, samen met de Speeltuinbende, de Inspiratiebundel Aan de slag met samen spelen gepubliceerd. Vol ideeën hoe je samen spelen in jouw gemeente onder de aandacht kunt krijgen.

Wil je advies en ondersteuning hebben voor het benaderen van je gemeente, dan kun je terecht bij de Speeltuinbende.

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Samenspeeltuin dankzij Milou Smets

Artikel

De gemeente Bergeijk krijgt een inclusieve samenspeeltuin, geschikt voor iedereen van 0 tot 100 …

December 2019 Peter Bekkering
lees meer

Anderen leren dat buiten spelen voor jou belangrijk is

Media
Mustafa zit van jongs af aan in een rolstoel. Zijn ouders hebben hem vrij gelaten om buiten te spelen.
Lees meer

Saai schoolplein veranderd in een inclusief belevingsplein

Artikel

Onderwijscentrum De Twijn in Zwolle, een school voor leerlingen met een ernstige meervoudige …

December 2019 Wijnand Beemster
lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"Als er één kind niet kan meedoen, kun je ook als gezin niet meer meedoen"
"Andere speeltuinbesturen komen hier vaak kijken hoe wij het hebben aangepakt"
"In de gemeente Utrecht moeten kinderen met een beperking in hun eigen wijk kunnen spelen"