Aan de slag met samen spelen
Organiseer je activiteiten voor kinderen? Kies dan activiteiten waar ook kinderen met een handicap aan kunnen meedoen. De Speeltuinbende geeft tips voor spellen die leuk zijn voor kinderen met en zonder handicap. Ook bij de Speelbeweging van Jantje Beton vind je tips en inspiratie om samenspelen te stimuleren.
Toegankelijke speelplekken
Heb je een speeltuin in beheer? Zorg dan dat die toegankelijk en gastvrij is voor álle kinderen, ook met een handicap. Bij de Richtlijnen vind je alle praktische informatie die je nodig hebt.
Gebruik ervaringsdeskundigen
Zoek de samenwerking met ervaringsdeskundigen zoals (ouders van) kinderen met een handicap. Organisaties zoals het speciaal onderwijs, een Samen naar School klas, een zorginstelling of fysiotherapeut kunnen je daarbij helpen. Ook zijn zij soms bereid om samen activiteiten te organiseren.
Lokale Speeltuinbende oprichten
De Speeltuinbende, een stoere speelclub voor kinderen met en zonder handicap, organiseert samenspeelactiviteiten. Maar je kunt ook zelf een lokale speeltuinbende oprichten voor de kinderen in jouw omgeving; hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.
Vraag een financiële bijdrage aan
Het SamenSpeelFonds helpt organisaties die een samenspeelplek willen realiseren. Dat kan bijvoorbeeld een speeltuinvereniging, buurthuis, buurtvereniging of maatschappelijke organisatie zijn. Om een aanvraag te kunnen doen moet je geregistreerd zijn als stichting of vereniging.
Kennis opdoen
Veel organisaties gingen je voor; op deze website lees je hun verhalen. Zoals het verhaal van de Dierense Speeltuin, die al ruim 20 jaar geleden begon met toegankelijkheid en inmiddels een schat aan ervaring heeft. Het verhaal van de Speelnatuur Oisterwijk laat zien hoe je ook kunt samenspelen in de natuur.
Sluit je aan!
Heeft jouw organisatie samenspelen omarmd? Dan nodigen we je uit om je aan te sluiten bij ons SamenSpeelNetwerk. Dat begint met het vastleggen van jouw SamenSpeelBelofte.
Verdiep je
In onze bieb vind je tal van artikelen, onderzoeken, richtlijnen en andere informatie over samenspelen. Ook organiseren we geregeld netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst.
Heb je vragen aan andere organisaties of aan ouders? Via ons prikbord kun je ze voorleggen.
Kennis delen
Deel je kennis en je netwerk met je gemeente. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat kinderen met een handicap kunnen participeren, ook als het gaat om spelen. Hoe ze dat doen, leggen ze vast in een Lokale Inclusie Agenda. Neem contact op met de wethouder of ambtenaar met ‘spelen’ in de portefeuille en bespreek hoe jullie kunnen samenwerken om speelplekken en -activiteiten toegankelijk te maken. Geef voorbeelden van gemeenten die hen voor zijn gegaan, zoals Utrecht en Hardenberg. En check ook de inspiratiebundel Aan de slag met samen spelen van de VNG en de Speeltuinbende.
Deel jouw nieuws en wetenswaardigheden over samenspelen met ons via het prikbord. En deel graag ook de berichten op deze site in jouw netwerk.
Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.
Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!
Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb
Een kind met een vriendje kan de hele wereld aan
Pleidooi voor samen spelen en fysieke en sociale toegankelijkheid.
Anderen leren dat buiten spelen voor jou belangrijk is
Anders zijn is een superkracht
Redo ontwikkelde zich, ondanks fysieke beperkingen, tot een veelgevraagd breakdancer.
Ervaringen van anderen met samen spelen
Maak samen spelen mogelijk