Naar de hoofdinhoud

Wat kan ik doen als zorgprofessional?

Samenspelen is leuk en leerzaam voor elk kind. Maar voor kinderen met een beperking schiet het er vaak bij in. Veel speelplekken zijn voor hen slecht toegankelijk. En kinderen zijn vaak druk met zorg, therapie, en reizen van en naar school. Hoe kun je samenspelen stimuleren als fysiotherapeut, ergotherapeut, orthopedagoog of andere zorgprofessional? Hieronder lees je wat jij kunt doen.

Jongen in rolstoel speelt aan de zandtafel met andere kinderen

Aan de slag met samenspelen

Als zorgverlener kun je proberen om zo veel mogelijk de verbinding te leggen met spelen. Is het mogelijk om oefeningen te doen op een speelplek? Of oefeningen mee te geven voor op een speelplek? Zo help je het kind om de speelplek te ontdekken en vertrouwd te raken met buiten spelen.

Kinderen met fietsjes en kind in rolstoel spelen samen op een verkeerspleintje in de speeltuin

Activiteiten

Organiseer je activiteiten voor kinderen? Kies dan activiteiten waar ook kinderen met een handicap aan kunnen meedoen. De Speeltuinbende geeft tips voor spellen die leuk zijn voor alle kinderen. Ook bij de Speelbeweging van Jantje Beton vind je tips en inspiratie.

Kinderen spelen samen zitvoetbal

Speeltuinbende

Wil je een stevige basis leggen voor samenspelen in jouw omgeving? Dan kun je een lokale Speeltuinbende oprichten. Dat is een community van gezinnen en professionals als fysiotherapeuten en speelplekbeheerders. Samen zorgen zij ervoor dat kinderen met en zonder handicap elkaar regelmatig ontmoeten en samen spelen. Ook komen ze in actie om samenspeelplekken in hun eigen gemeente te realiseren. De landelijke organisatie helpt je graag bij het oprichten van jouw Speeltuinbende.

Rolstoeltoegankelijke draaimolen in speeltuin Beestenborg

Sluit je aan

Heeft jouw organisatie samenspelen in het hart gesloten? Dan nodigen we je uit om je aan te sluiten bij ons SamenSpeelNetwerk. Dat begint met het vastleggen van jouw SamenSpeelBelofte.

Placeholder

Kennis opdoen

Laat je inspireren door vakgenoten zoals Nicole van den Dries-Luitwieler. Als kinderfysiotherapeut en orthotherapeut stelt ze spelen centraal in haar therapie. Zo zorgt ze ervoor dat kinderen met een handicap tot spelen komen én plezier houden in hun de therapie. In haar verhaal op deze site lees je hoe ze dat aanpakt.

Nicole van den Dries-Luitwieler

Verdiep je

In onze bieb vind je tal van artikelen, onderzoeken, richtlijnen en andere informatie over samenspelen. Ook organiseren we geregeld netwerkbijeenkomsten; mensen en organisaties die samenspelen een warm hart toedragen, delen hier hun kennis. Houd de agenda op onze homepage in de gaten voor de volgende bijeenkomst. 

Heb je vragen aan andere professionals of aan ouders? Via het prikbord op deze site kun je ze voorleggen.

Placeholder

Werk samen met de gemeente

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat kinderen met een handicap kunnen participeren, ook als het gaat om spelen. Hoe ze dat doen, leggen ze vast in eenLokale Inclusie Agenda. Neem contact op met de wethouder of ambtenaar met ‘spelen’ in de portefeuille en vertel waarom samenspelen volgens jou belangrijk is. Bespreek hoe jullie kunnen samenwerken om speelplekken en -activiteiten toegankelijk te maken. Geef voorbeelden van gemeenten die hen voor zijn gegaan, zoals Utrecht en Hardenberg.

Speeltuinvereniging

Ook een speeltuinverenigingen kan jouw kennis misschien gebruiken. Ga eens langs en vraag of ze open staan voor samenwerking om samenspelen te stimuleren. En misschien kun je vrijwilliger of bestuurslid worden. 

Deel jouw nieuws en wetenswaardigheden over samenspelen met ons via het prikbord. En deel graag ook de berichten op deze site in jouw netwerk. 

Heb je nog vragen? Dan helpen we je graag verder via onze informatielijn. Of kijk bij de veelgestelde vragen of jouw vraag er misschien tussen zit.

Wil je informatie delen (bijvoorbeeld op social media) over het SamenSpeelNetwerk? Kijk dan eens bij onze campagnetoolkit!

Placeholder

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Anders zijn is een superkracht

Artikel

Redo ontwikkelde zich, ondanks fysieke beperkingen, tot een veelgevraagd breakdancer.

21 januari 2021 Platform BuitenSpelen
lees meer

Een kind met een vriendje kan de hele wereld aan

Artikel

Pleidooi voor samen spelen en fysieke en sociale toegankelijkheid.

maart 2019 Marian Schouten
lees meer

Speelforum Samen spelen in je eigen wijk

Media
Wat is er voor nodig om kinderen met een handicap de kans te geven contact te leggen in hun eigen wijk, vrienden te maken en lekker mee te doen?
Lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"Als er één kind niet kan meedoen, kun je ook als gezin niet meer meedoen"
"Andere speeltuinbesturen komen hier vaak kijken hoe wij het hebben aangepakt"
"In de gemeente Utrecht moeten kinderen met een beperking in hun eigen wijk kunnen spelen"