Wat kan ik doen als zorgprofessional?

Om samen spelen voor alle kinderen mogelijk te maken, is de inzet van ons allemaal nodig. Ook van fysio- en ergotherapeuten, orthopedagogen en andere zorgprofessionals. Op deze pagina vind je suggesties wat jouw bijdrage kan zijn.

Samen spelen

Spelen is voor kinderen de essentie van het leven. Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En het liefst samen met andere kinderen. Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen met een beperking.

Toch schiet samen spelen er voor deze kinderen vaak bij in. Veel aandacht gaat uit naar zorg, therapie, oefenen en educatie. De meeste speelplekken zijn niet goed toegankelijk voor kinderen met een beperking. De drempel om buiten te spelen is vaak hoog.

Samen spelen vraagt zowel om fysieke als sociale toegankelijkheid.

SamenSpeelBelofte

Wat ga jij doen om samen spelen mogelijk te maken?

Wij nodigen je uit om je inzet voor samen spelen vast te leggen in een SamenSpeelBelofte en je aan te sluiten bij het Samen SpeelNetwerk.

Placeholder

Leren kijken door de samenspeelbril

Het vergt oefening om de samenspeelkwaliteiten van een speelplek, schoolplein of speeltuin te leren beoordelen. Waar moet je op letten? Leer jezelf kijken met de ‘samenspeelbril’ via onderstaande leestip.

Zie de samenspeelkansen
"De samenspeelbril heeft twee verschillende glazen. Door het ene glas zie je de technische, fysieke kant van spelen: de speelomgeving (het speellandschap, speeltoestellen, speelaanleidingen). Door het andere glas zie je de sociale kant: de speelcultuur (de sociale omgeving, sfeer, de spelers, het spel). Als je door beide glazen tegelijk kijkt, zie je de samenspeelkansen en belemmeringen van een speelplek." (Bron: Inspiratiebundel Aan de slag met samen spelen)

Spelen op recept in de woonomgeving

Spelen is voor kinderen de meest natuurlijke en vanzelfsprekende manier van bewegen. Dus ga regelmatig met kind en ouder op onderzoek in hun eigen woonomgeving. Wat is er allemaal te beleven? Kun je plekken vinden waar je kunt spelen? Kun je speelmogelijkheden verzinnen op speelplekken die wel heel leuk maar nog niet perfect toegankelijk zijn?

Je kunt ook een clinic geven in de speeltuin: spelen op recept.

Placeholder

Speeltuinbende oprichten

Samen spelen is belangrijk. Maar voor kinderen met een beperking en hun ouders kan de drempel erg hoog zijn om naar een speelplek in de buurt te gaan. Dan is een lokale Speeltuinbende een uitkomst.

Als therapeut ken je waarschijnlijk meerdere gezinnen met kinderen met een beperking. Een uitgelezen positie om het initiatief te nemen tot het opzetten van een eigen lokale Speeltuinbende.

Samen spelen in de buurt
"Een lokale speeltuinbende is een community van gezinnen, ondersteunende professionals als fysiotherapeuten, leerkrachten en speelplekbeheerders. Samen zorgen zij ervoor dat kinderen met en zonder handicap elkaar regelmatig ontmoeten en samen spelen. Ook komen ze in actie om samenspeelplekken in hun eigen gemeente te realiseren."
(Cerunne Bouts, bendeleider van de Speeltuinbende)

Spelen in het ziekenhuis

Ook als een kind in het ziekenhuis ligt, wil het spelen. Computerspelletjes lijken dan een uitkomst, maar zijn niet genoeg. Ook een kind dat ziek is, heeft anderen kinderen nodig om te spelen, even in een andere wereld te verdwijnen en alle ervaringen te verwerken.

Placeholder

Lees alles over hoe je jouw SamenSpeelplek inclusiever maakt in onze bieb

Anders zijn is een superkracht

Artikel

Redo ontwikkelde zich, ondanks fysieke beperkingen, tot een veelgevraagd breakdancer.

21 januari 2021 Platform BuitenSpelen
lees meer

Een kind met een vriendje kan de hele wereld aan

Artikel

Pleidooi voor samen spelen en fysieke en sociale toegankelijkheid.

maart 2019 Marian Schouten
lees meer

Speelforum Samen spelen in je eigen wijk

Media
Wat is er voor nodig om kinderen met een handicap de kans te geven contact te leggen in hun eigen wijk, vrienden te maken en lekker mee te doen?
Lees meer

Ervaringen van anderen met samen spelen

"Als er één kind niet kan meedoen, kun je ook als gezin niet meer meedoen"
"Andere speeltuinbesturen komen hier vaak kijken hoe wij het hebben aangepakt"
"In de gemeente Utrecht moeten kinderen met een beperking in hun eigen wijk kunnen spelen"