Naar de hoofdinhoud

SamenSpeelNetwerk-bijeenkomst 14 november 2024

Nieuws 19 September 2024 door SamenSpeelNetwerk

Het SamenSpeelNetwerk en Speelforum bundelen de krachten! Wij nodigen jou uit voor de Netwerkbijeenkomst in Amsterdam. Deze dag staat geheel in het teken van: “Samen Spelen? Akkoord!” Waar staan we na 5 jaar SamenSpeelAkkoord? Wat hebben we geleerd?

Waar staan we na 5 jaar SamenSpeelAkkoord?

Ben jij erbij op 14 november?

We hebben een mooi programma in petto! Tijdens dit evenement met als thema “Samen Spelen? Akkoord!” kijken we terug op 5 jaar SamenSpeelAkkoord en bespreken we wat we geleerd hebben en welke uitdagingen voor ons liggen. We reflecteren op de stappen die gezet zijn en de inzichten die we hebben opgedaan om samen te werken aan een inclusieve speeltoekomst.

De dag wordt voorgezeten door theatergroep Big Mo en bestaat uit drie hoofdthema’s: fysieke toegankelijkheid, sociale toegankelijkheid en kennis verspreiden. De thema’s worden op een speelse wijze behandeld in een panelgesprek, waarbij experts hun kennis en ervaringen vanuit het publiek delen.

Denk aan onderwerpen als:

·      Hoe maak je keuzes bij de inrichting van een speeltuin?

·      Welke beperkingen worden vaak over het hoofd gezien?

·      Hoe kun je sociaal ongemak rondom toegankelijkheid herkennen en aanpakken?

Suzanne van Ginniken (Speelnatuur), Meinke Noordam (Stichting Jeugdland Amsterdam), en onderzoeker Manon Bloemen zullen onder andere aanwezig zijn om waardevolle inzichten uit de praktijk te delen.

Locatie: Het Tolhuis, Buiksloterweg 7 - Amsterdam

Inloop vanaf 13.30 uur

Start programma: 14.00 - 17.00 uur

Zien we jou daar?

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je tijdig aan!

Ben jij bij de Netwerkbijeenkomst? Meld je aan!

Waarom het SamenSpeelNetwerk?

Spelen is van levensbelang voor kinderen. Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En het liefst samen met andere kinderen.

Voor kinderen met een beperking is samen spelen niet vanzelfsprekend. Negen van de tien speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk. De drempel is letterlijk en figuurlijk (te) hoog om er heen te gaan.

De gevolgen zijn groot. Kinderen die niet samen kunnen spelen worden geremd in hun ontwikkeling, hebben weinig tot geen vriendjes in de buurt, ervaren dat ze er niet bij horen en voelen zich eenzaam. Deze negatieve ervaringen dragen zij de rest van hun leven met zich mee.

Hier is een wereld te winnen. Om samen spelen voor alle kinderen mogelijk te maken, vragen wij de inzet van iedereen: van gemeenten, speelruimteontwerpers, ouders, buurtbewoners, zorgprofessionals, wetenschappers, scholen, kinderopvang en kinderwerk.

Ben jij al beloftemaker en aangesloten bij het SamenSpeelNetwerk? Dat vinden wij geweldig! Ben jij nog niet aangesloten bij het SamenSpeelNetwerk? En wil je hier meer over weten lees dan verderop deze pagina meer over hoe je beloftemaker kunt worden.

Meer over Speelforum

Ruimte voor de Jeugd organiseert 1 a 2 keer per jaar Speelforum. Hier is gelegenheid om in wisselende samenstelling, los van belangen van organisaties, met elkaar te debatteren. Het Speelforum helpt bij de uitwisseling van actuele kennis tussen onderzoekers, professionals, vrijwilligers, overheden en ouders. De debatten van het Speelforum komen voort uit de zorgen (‘concerns’) over de speelkansen van kinderen, zoals geformuleerd in artikel 31 van het Kinderechtenverdrag door het Comité inzake de Rechten van het Kind. Meer informatie kun je lezen op de website van Ruimte voor de jeugd - Speelforum.

Maak als Beloftemaker spelen mogelijk!

Kun je niet wachten om Beloftemaker te worden namens het SamenSpeelNetwerk? Bekijk dan hier alvast welke Beloftemakers jou voorgingen, hun tips en voorbeelden van hoe een goede SamenSpeelbelofte eruit ziet. En beschrijf in het Belofteformulier hoe jij gaat bijdragen aan:

- een inclusieve speelcultuur
- meer samenspeelplekken
- meer en beter toegankelijke kennis over samen spelen

Wat is jouw SamenSpeelbelofte? Belofteformulier